Thursday, February 26, 2009

Aiiik, mana kening awak?

Peristiwa ini berlaku pada tahun lepas n aku x boleh lupe.masa tu minggu ujian .Aku kena mengawas ting 4 sains teras.Pelajarnye adalah bekas pelajar ku tahun lepas(aku ngajar form 3 every year).Tiba2 masuklah sorang pelajar pompuan yg lain macam mukanye.Aku pun terus sound, 'baru setahun cikgu x ngajor awak, dah hilang kening.Mana pergi kening awak?'.Pelajar tu malu2 n terus duduk.Aku pun apalagi terus berkhutbah"awak tahu tak ,cukur kening tu haram hukumnye.tau tak haram....'.Seorg pelajar lelaki menyampuk.Hai,cikgu ni dah macam ustazah aje.Aku pun ape lagi,pic suara ku tinggikan sikit.'Ape,awak ingat ustazah je yg boleh tegur.Tu kan tugas kita sesama islam saling ingat mengingatkan.Sampaikan, walaupun satu ayat.Walaupun ilmu agama cikgu tak tinggi mana,tapi apa yg patut cikgu tegur akan cikgu tegur'.Lepas tu sorg pelajar pompuan yg memang kepoh memintas cakap ku.'Alah cikgu, biaselah tu,cukur kening..dunia dah maju,zaman dah berubah....'Aku ape lagi 'Oooo...jadi awak ni tak takut dosa lah.Kalau awak mati macamana .Mati x kira usia ,awak tak takut ke ..?Dia jawab,'Alah cikgu.......kubur masing2.Aku terus hot,'sebab kubur masing2 lah cikgu tegur,Kalau kubur sekali awak kena seksa bolehlah jugak cikgu tolong awak'.Pelajar tu terus diam.
Aku sebenarnye kesian tengok budak2 sekarang.Aku rase nak salahkan diorang 100% x boleh jugak.Sebenarnye peranan ibu bapa yg penting.Bayangkan kalau ibubapa tak sembahyang dah tentu anak tak sembahyang(aku selalu tanye pelajar...)Anak buat balik lelaki sebab mak pun bawak balik lelaki(mak nye janda).
Aku teruskan khutbah aku,waulaupun mase tu ujian(kalau Pen.Kanan (PK) aku nampak mati... tapi x pe ,pelajar2 ni bukannye jawab pun,diorang termenung n tidur)'Awak ni kan umpama kuih baulu.Acuan kuih baulu itu adalah umpama ibubapa awak,persekitaran n kawan2 awak.Kalau acuan itu cantik, maka cantiklah keluar baulunye.kalau acuan tak cantik,contoh acuan(ibubapa) yg sumbing or rosak krn terkena sesuatu contoh bahang api yg panas(persekitaran),maka terhasil lah kuih baulu yg tak macam kuih baulu yg kurang dari segi kualitinye.Maksudnye awak jadi macam ni disebabkan oleh persekitaran awak dibesarkan.'Aku tengok muka diorang selambe je,x de feeling.Mungkin hati dah berkarat kot...
Sebenarnye ini semua adalah hidayah Allah.Aku patut bersyukur krn berada dikalangan org yg dipilih Allah.Perjalanan hidup ku nampak mcm terarah sahaja.Aku dibesarkan oleh kedua ibubapa yg amal agama. Di sebuah kampung yg amat bahagia dipinggir bandar K.Terengganu yg bernama Pulau Bahagia.Semasa aku belajar kat U,hati aku tergerak hendak memakai tudung labuh n memakai stokin.Reason nye sebab aku nak jadi baik.Bila pakai tudung labuh ni malulah kalau buat pekara yg x senonoh.Aku ambik course engineering yg mana pelajar perempuan hanya 10 org,berbanding pelajar lelaki yg lebih 80 org.Geng2 perempuan aku semuanye stail pakaian jeans n t shirt kalau keluar hujung minggu. Port kami biasenye jalan TAR or Lot Ten.Kat U jugak aku join usrah.Bukan ape,sebagai pendinding,sebab perempuan kalau tak dengar peringatan agama or quran n hadis selama 40 hari hatinye akan menjadi keras) Member2 kalau keluar ngan aku,diorag x kan tengok wayang sbb tahu seumur hidupku aku x pernah jejak kaki kt panggung wayang.Masa kat U, aku x de pak we(org x berani nak approach kot sbb tengok penampilan ku).Aku jumpa dgn husband pun masa kt U,final year.Tu pun x cintan cinton,terus tunang(Bercinta lepas kahwin sampai sekarang).Aku berkenan kt my husband sebb penampilannye yg boleh dikatakan warak.Senang cakap aku pilihnye krn agamanye.Aku x jadi engineer pun sbb rase x ngam ngan jiwa ku.Aturan Allah itu amat cantik, aku ambik course ni sebagai jambatan pertemuan ku dgn husband.
Aku kena didik anak2 ku agar mereka terarah kejalan yg betul dengan hidayah Mu jua.Sebenarnye banyak kebaikan yg Allah bagi pada ku,tapi aku masih kurang bersyukur.Banyak buat dosa.Ya Allah,ampunkan aku.....

3 comments:

ain said...

cikgu...saya pun kdg2 tak tau nk ckp apa ngan bdk2 sekrg ni. Jgn lah anak2 saya pun turut terjebak. Sbb tu pendidikan agama sgt penting supaya mereka tak tersasar.

ima said...

Cikgu....apa yang kita tanam, insyaalah itulah yang bakal kita tuai.

P/S, ooo...masih tengah hangat bercinta le ni.

SpEkmATaKu said...

bess nye la eda..
tp rejeki masing2..cara dpt
n cari pn berbeza..aslkn terpelihara ameen..