Sunday, March 8, 2009

Cik Mirah ohhhh Cik Mirah

Cik Mirah nak datang sini ke ibu? Tanye anak ku Abdurrahman. 'yea..',jawabku.Bila? 'Hari jumaat ni'. Eee..bestnye. Tu lah anak2 ku begitu gembira kalau Cik Mirah nye nak datang. Tu mesti sbb, bila Cik Mirahnye datang dapatlah mereka main game guna laptop Cik Mirah atau handpone Cik Mirah.Nanti Cik Mirah bising, x endah pun diorag.Padahal dlm desktop kat rumah melambak games.Petang2 Cik Mirah ajak g taman or round2 naik keta. Tu happy sgt kalu Cik Mirah datang.
Dah lama Cik Mirah tak turun JB, yea lah asyik lepak Shah Alam je kalau time cuti.

Cik Mirah,panggilan mesra anak2ku kat adikku yg no 5. Dia ni kembar. Yg sorang lagi Cik Silah sekarang mengajar kat segamat. Cik Mirah masih study,kat Melaka ambil Bachelor Tesl. Bulan 7 ni abislah study die. Tu yg dok risau kot2 dipostingnye ke Sabah. Tak pe lah husband ku cakap, nanti dapat org sabah yg pakai cawat.Usik husban ku. Dah besar dah Cik Mirah......dah 24 tahun. Sekejap aje mase berlalu.

Cik Mirah dilahirkan mase aku di tingkatan 1, tahun 1985, kembar. Disebabkan kembar, aku terpaksa tolong ma aku. Rutin harian ku selepas mengaji, aku basuh lampin (dulu x de pampers ).Selepas tu aku beli ikan. (kat kg aku,ikan dijual dgn menaiki motor. So aku akan tunggu kat tepi jalan). Semua pak cik yg jual ikan aku kenal, begitu juga dgn nama setiap ikan, ketika itu usia aku hanyalah 13 tahun. Lepas tu baru aku mandi untuk pergi sekolah . Aku pergi sekolah dgn mengayuh basikal. (aku sekolah petang). Aku masih ingat kata2 ayah ku 'kalau anak selalu tolong ibubape dia, belajar akan di mudahkan'. Aku memang kurang belajar sebb sibuk jage adek2 yg ramai.

Tahun 1986, adikku yg no 8 dilahirkan. So ma aku dah tumpukan pada baby baru. Aku ada adik angkat sama umur, kami panggil semek. Untuk memudahkan kerja aku jaga Cik Mirah manakala kembarnya Cik Silah semek yg jage. Sebelum dan selepas balik sekolah aku akan jage Cik Mirah ni, kalau kencing or berak aku yg urus kan, tukar lampain, kalau nak tidur aku buaikan. Mase tu aku tingkatan dua. Basuh lampin memang kerja ku, tapi kali ni lampin dah bertambah kerana tambah lampin baby baru. Sayang aku memang lebih pada Cik Mirah berbanding Cik Silah. Obvious sangat sampai ma aku tegur.' Mu ni nampok macanm dok berahi (sayang) ke silah, kan adik mu jugak. Aku jarang kiss or peluk silah ni .

Satu peristiwa yg tak boleh kulupakan. Satu pagi tu seperti biase aku jaga Cik Mirah, ma aku seperti biase akan ke kebun belakang rumah kerana hobinye memang dari dulu bercucuk tanam. Semua ada timun, cili, ubi, kacang, jagung etc, bukan utk dijual cuma sebagai hobi. Aku ada homework nak di buat, Cik Mirah asyik kacau aku aje.So aku letak dia kat luar bilik depan pintu, dia menangis, aku tutup pintu. Tangisannye makin kuat, aku tutup jugak pintu. Aku heran pasal berat aje pintu ni, fikir ku kuatnye Cik Mirah ni tolak dari luar. So aku kunci pintu, Cik Mirah makin kuat nangis, aku buka pintu n dukung dia, lalu terpandang lah aku...jarinye.....yea jarinye dah leper macam biskut jagung. Aku panik, Cik Mirah nangis tak henti2. Aku dapatkan ma aku. Aku kena marah betul2 hari tu. Aku tak sengaja. Ayah ku terus balik dari sekolah dan hantar Cik Mirah jumpa tok bomoh urut. Tulang jarinye kalau x silap jari tengah hancur, tapi kerana dia masih kecil menurut tok bomoh tu, insyaallah akan pulih seperti sediakala. Aku betul2 bersyukur. Dah x berani aku nak kunci bilik lagi. Jari Cik Mirah pulih spt sediakala, betul tak Cik Mirah?

Cik Mirah n Cik Silah ni kembar x seiras. Kalau tengok memang x percaya kembar. Sorang besar, sorang kecik, sorang tinggi, sorang rendah, sorang putih, sorang sawo matang, sorang rambut lebat, sorang hampir2 botak (mase baby). Sebb tulah agaknye mase kecik dua org ni x boleh ngam, gaduh je mcm anjing ngan kucing. Sampai sekolah menengah. Cik Mirah ni malas sikit kalau bab2 mengemas rumah begitu juga study. Kerjanye tengok TV aje, tapi otaknye bagus compare ngan Cik Silah. Cik Silah ni rajin kemas rumah n kuat study. Tapi sekarang Cik Mirah dah berubah...dah rajin masak n ngemas rumah.

Cik Silah dah bergelar guru sains walaupun opsyennye matematik (kesian dia). Cik Mirah pula sekarang tengah berhempas pulas dgn assigment, maklumlah tahun akhir. Bulan 7 ni abislah.

Ada juga hint2 yg menunjukkan Cik Mirah ni risau sbb x de sape2 lagi. Aku kate buat ape nak risau, mu kan muda lagi. Risau katenye nanti lelaki yg baik abis di kebas org. Aiii...Cik Mirah, dengar sini. Kalau kita baik insyaallah kita akan dapat org yang baik. So Cik Mirah kenalah baik-baikkan diri CIk Mirah. Tapi aku tahu adikku yg sorang ni memang baik, macam kakak dia (masuk bakullah pulak). Aku doakan Cik Mirah akan jumpa someone special suatu hari nanti. Aku dulu pun bila masuk umur 23 risau jugak, manalah... my someone special ni tak kunjung tiba. Sabarlah ye ..Cik Mirah.

Satu kelebihan Cik Mirah ni dia memang pandai masak. Thats why aku selalu invite datang JB. Tp sekarang ni dia selalu beralih arah ke Shah Alam, jadi baby sitter lah pulak. Sebenarnye dia ni mewarisi bakat ma aku yg memang pandai masak. Tokeh nasi dagang lah katekan. So sape2 yg teringin nak makan nasi dagang Cik Nong datanglah ke pulau bahagia. Drp testimoni pelanggan tetapnye nasi dagang ma aku setanding dgn nasi dagang yg famous kat terengganu (Kuala ibai or bukit besar). Cuma ma aku low profile je . X de org yg nak komersialkan.

So kedatangan Cik Mirah kali ni dengan membawa berbagai resepi yg dia belajar dari kekawan dia. Yg mampu dibuat dalam masa yg terhad adalah popia berintikan sosej dan kentang, ikan bakar n spaggheti. Anak2 ku memang berselera. Cik Mirahnye masak mee goreng pun sedap, tu yg kadang2 buat aku kecik ati tuu... Aku kalau bab2 masak ni memang malas sikit, malas nak mencuba resepi baru. Makan memang suke. Doaku moga2 Cik Mirah dipostingkan ke Johor dapatlah selalu jengok2 aku n membawa berbagai resepi baru. Nasihat aku pada Cik Mirah kalau nak cari suami carilah seperti osman kering kerana dgn sekelip mata ,aku gerenti 6 bulan je dia akan menjadi seperti 'Kuman'.




11 comments:

SpEkmATaKu said...

terharu n terharu lagi
dn lagi dn lagi huhuhuhu
sapa menitiskn air mata huhuhuhu
bukan air hingus ek hehe...

tula org sonok g sane sbb tau
eda n family pon sonok klu org g
n mmg ajk sggh2 pegi bukan ajak2 ayam...org pn bertuah dpt akak
mcm eda..ayu n kcik..sbb sume
bg role model y baik kt adik2
cume adik2 je xmmp nk ikot sebaik
akak2 mereka ni..syukur sbb dpt
akak2 y bess..tankiu Allah..
sbb ddk dlm family y bess
tankiu Allah again hehe n_n

sonok msk kt umah eda sbb rase
sgt2 d hargai hehe..insyAllah
mmg dr dulu nk postin JB tp teringat kn ma..xjadi huhu~~
kegi ma plak kena angkut mai JB haha...

komen terpjg sbb xleh buat entry balas..sbb adapter laptop tggl umah eda huhuhuhuhu~~ni nangis sapa kuor ingus hehehehehe...

ain said...

Cikgu..klu adik cikgu posting JB, blh le sy selalu2 dtrg umah tumpang makan.hihi..

GigiPalsu said...

HUHUHUHUHUhuhuh terharu membaca entry ni...
Tak sangka budak yang hampir kehilangan jari ini sekarang telah menggunakan jari jemarinya untuk menyediakan hidangan yang sedap... sehingga b'cop menjilat pinggan....
Tapi betul seronok tengok muhammad berkali2 menambah sampai perut jadi bombong...

SHARIFAH ASIAH said...

wah cik mirah pandai masak rupanya. Pecah tembelang. Cepat cepat masuk meminang mirah, nanti trlepas. Keutamaan diberikan kepada pemuda-pemuda seperti osman kering...... nanti mirah bagi makan jadi gedempol... haha.. sorry mirah umi gurau je...

PenMerah said...

to ain
kecik tapak tangan, dulang saya tadahkan. ain dok mana ye..

to cikgu lama
x de ke cikgu2 yg solo & soleh kat sana yg boleh direkomenkan.Sbb ma cik mirah bagi keutamaan kat lelaki soleh terengganu.

valsa nine said...

wah.. best nye rs diri dihargai sebegini rupa...

ain said...

salam cikgu...saya dok tmn rinting je. dekat tu. Cikgu, meh dtg blog saya amik award ngan tag ye.

hidayah said...

kakak, sy kawan mirah... mirah mmg baik sgt2.. sy pong heran nape dia xkawen lagi sbb dia sgt layak kawen.. dia baik n suka gelak.. hikhik.. xsia2 kakak berkorban menjaga dia semasa kecik, mirah membesar menjadi wanita yg baik... ( mirah, mu jgn marah kalo baca ni tau)

PenMerah said...

to hidayah
macamana nak kahwin, calon pun x da lagi.tapi akak rase belum layak lagi kot, tak mature lagi

ain said...

cikgu...cam ne ye nk amik tag..??sy pun blur2 gak. cikgu copy tag tu, pas tu cikgu paste masuk dlm new post kat blog. worst come to worst cikgu tulis balik je le. dulu saya buat cam tu lah. saya ni pun bab2 IT ni lembap gak.hehe

stu_comot said...

wahh..sy yg bace pun rase terharu..