Wednesday, June 10, 2009

Ujian Dari Allah......

Nampaknya terpaksalah kita cancel balik terengganu...kata suamiku.
Ape!!!!...hancur luluh hati aku bila mendengarnye.
Bayangkan cuti yang aku dah plan berbulan2 nak jumpa ma dan ayah terpaksa
dibatalkan.
Masih teringat lagi pada hari khamis balik dari kerja suami ku bercerita pasal kawannye yg terpaksa tundakan cuti kerana terpaksa gantikan kawannye yg cuti emergency.
Kesiannye...kataku.dapat bayangkan macamana frustnye family dia kataku.
So malam tu seperti biasa sbb esok nak balik we all pergi tuang minyak n beli ubat tahan muntah utk anak2 n susu for baby.Mulut ni gatal pulak nak makan burger so aku ajak beli burger.
Disinilah cerita bermula.Dah dapat burger, suamiku stat engine, x idup.Jam dah pukul 9.30mlm.
Abiss bateri ni ...kate suamiku.Dia tinggalkan aku n anak2 utk cari bateri.
Setengah jam dia balik cakap semua kedai dah tutup.Dah gelabah.Camana ni..
Suami aku call abang iparnye yang datang n try buat jump bateri.Bila dia jump berasap kereta.Laa..apa dah jadi.Rupe2nye luncai baiki labu ni. Husband ku dah tension n masa tu barulah dia teringat no Toyota n dia terus call.Tow truck datang n bawa kete ku ke toyota service di Larkin.
So Jumaat pagi2 lagi kau dah g Larkin nak ambik keta.Beg semua dah siap, anak2 pun dah ready nak balik kampung.Sampai sana aku diberitahu disebb kan buat jump bateri banyak part yg rosak n spare partnye x da.Kena order KL.Paling cepat keta boleh siap ari selasa.
HAA...SELASA...nak pitam aku dengar.Macamana ni...Cuti suami sampai rabu je...
Ya Allah.....kenapa ini semua terjadi...
Kesiannye anak2 aku kat umah yang tak sabar nak balik.Dari mula cuti dah hitung hari nak balik umah tok ma.
Macamana....nak cakap kat ma..x jadi balik...x sampai hati rasenye..
Dah lah balik cuma 3 x setahun...
Aku hilang kata2, rase macam nak meraung je...
Anak2 kat umah asyik call je..lambat lagi ke nak balik umah tok ma..
Setelah didesak suami, aku call ma aku
Terkejut betul dia,mungkin ada hikmah lah tu...kata ma aku..
Aku tau ma aku sedih
Adik aku sms cakap ma aku sedih sampai menangis...Lauk pauk semua dah dibeli,penuh dalam peti ais.
Bila baca sms tu, aku menangis..
Sampai umah anak2 ku tanye pasal mata ibu merah..ibu nangis ehhh...
Bila tahu x jadi balik kampung,frust diorang sibuk ajak balik jugak.macam2 idea diberi
Kesiannye....anak2 aku
Mood aku terus hilang.Lepas sembahyang jumaat aku ajak suami g round kat pusat bandar.
Makan kat kedai sbb mood masak dah hilang.
Sabtu aku ajak suami balik kampungnye kat kulai, bersihkan rumah n ziarah kubur.
Ahad aku ajak suami g jusco tebrau cuci2 mata.
sepanjang 2 hari aku x masak.Hati ku masih rawan.
Isnin aku buat tahi mata.Suami kerja (cancel cuti)
Selasa pergi pusat servis nak ambik keta,tapi masih x siap.
Janji ngan anak2 nak g melaka, cancel lagi
Rabu, keta siap tupun dalam pukul 10pg.Pukul 12 bertolak ke Melaka dah janji nak g water world.Budak2 sempat mandi 2 jam je sbb sampai dah lewat pukul 3.
Happy betul anak2 ku mandi...
Tapi hati aku masih sedih kerana tak dapat menatap wajah ayah bonda,
Terpaksa tunggu raye,tu pun tak tau suamiku dapat cuti berapa hari..
Dalam perjalanan balik aku bertanya soalan2 merapu pada husband..
Pasallah kerajaan x bina highway dari johor ke trg...kalau x boleh balik selalu, x de lah sampai 10,12 jam travel.
Kenapelah Cik Wan (bos suami aku) x cancel cuti dia.Kan best boleh abang sambung cuti...
Aku tau suami aku bosan melayan pertanyaan merapu aku...Biarlah..

Suami aku cakap Allah merancang, manusia merancang tapi perancangan Allah adalah yang terbaik....
Aku akur , betul cakap nya...
TAPI.....aku nak balik kampung.....
member2 semua sedang bergembira bercuti dikampung masing2...jelesnye
macam budak2 pulak..memang pun....nak balik kampung......

11 comments:

sushi_me said...

salam..sabar ye kak...rase sedih juge bace akak nye entry ni tapi mcm akak ckp kat atas tue....ade hikmah tu..papepun...happy holiday n semoga ade lagi holiday yg masih tgl 3 hari ni dipenuhi dngn acara2 menarik buat akak sekeluarga...insyaAllah....salam

ima said...

rasa sebak dalam dada baca citer ju...kesian kat anak2 dan juga ibubapa kita yang dok menanti...btw sabarlah ju,pasti ada hikmat disebalik apa yang berlaku...

semoga ju dapat mengatasi rasa kekecewaan diri dan anak2...

PenMerah said...

to sushmi_me
terima kasih kerana sudi share kesedihan hati akak.Akak memang dari dulu homesick sokmo....

PenMerah said...

to ima
tak tahu nak gambarkan sedihnye hati ini.Dok jeles dgn kawan2 yg dapat balik kampung.Mungkin sbb dok umah x de aktiviti.Duit nak spend balik kampung dah habis buat joli.Tapi hati kecil ini masih terkilan...huhuhu

AZANI said...

assalamualikum,
selama ini saya dok jengok blog ustaz,kali ini saya jengok blog ustazah,bagus,saya dapatk bayangkan perasaan tu bila tak dapt balik, takplah, sabar,ada orang dapat balik tapi malu nak balik, pasal takda kerja,ada orang hendk balik ,tak dapat balik, tapi ada kerja.begitu variasi tuhan menguji.alhamdulillah.

maza said...

aderkkk..... kesiannya. hehehhe

tak pe, boleh balas dendam masa raya nanti.. hehehhe

tak pun, hujung minggu pun boleh balik ke Terengganu tu.,.

malam sabtu bertolak, hari ahad balik.. kanzzz

hehehee

maza selalu gak buat mcm tu..
hehehe

PenMerah said...

to en azani
ujian yg Allah beri pada saya kecil ujian en azani,semoga tabah.

PenMerah said...

to maza
nampaknye gitulah, terpaksa tunggu raye..tu pun x tau suami dapat cuti berapa hari..
untuk balik weekend x mungkin,sbb x hilang penat 10jam drive, boleh demam
tu...

SpEkmATaKu said...

sedey jugak..xleh jupe family eda huhu..xmeriah cuti nie..tp btol myb ader sumthin la tue planned balik xjadik huhu..ader hikmah tersurat heehee..btw planned mmujuk ayah n ma g jb akan d usahakan insyAllah hehe..

stu_comot said...

ala..cedey nye cite akak..akak samela cam cik mirah..asik tigt umah je..heee

Anonymous said...

Salam. Saya selalu buat jump start nih. ambil mudah tak sangka musibah besar jika tersalah sambung. Trima ksh.