Wednesday, May 20, 2009

Ape ni....

Ini Nur Khadeeja.
Umur 7 tahun
Anak ke 3 dari 5 adik beradik

Ini pencil box Khadeeja. Dah lusuh, beli masa masih di tadika




Ini pula isi perut pencil box tu.
Mengucap panjang aku. Dah lame x check.Esok nak exam, tulah aku check ,tgok ape2 yg kurang
Ape ni Jah....macam tong sampah.Habuk pencil pun ade...
Jah jawab"ye lah bu....kalau jah buang atas lantai ibu marah. Tulah jah kumpul dalam pencil box.
Segala sampah ada, kapur tulis, getah, pemadam yg dah hancur, kertas tanda harge
Jah.....jah..



Hari guru

Khadeeja beria2 nak bagi hadiah kat cikgu sains dia. Setahu aku dia x suka kat cikgu
sains sebab garang. Pernah sekali, dia ponteng sbb latihan sains dia x sempat nak salin.
Aku cakap, kalau x sempat tulis jah pinjam buku kawan lah.
Sambil nangis dia cakap, kawan x bagi pinjam.
Esok memang betul dia ponteng.

"Pasal pulak jah nak bagi hadiah kat cikgu juariyah?kata garang, jah x suka cikgu tu"
Saje nak tau apa alasannye.
Tak pe lah bu..Kalau jah bagi hadiah kat cikgu juariyah, nanti dia sayang jah.
Dia tak garang lagi dgan jah.

Itulah Nur Khadeja...

8 comments:

ain said...

khadeeja sebutik la anak saya wani. once in awhile bila cek bag dia, masyaallah, dah mcm sarang tikus dah. peningggg!!!!

p/s...cantiknya nama anak cikgu!!!

stu_comot said...

budak2..macam2la cara nak amik ati cikgu die..saya masa kecik pun mcm tuh..buat baik ngn cikgu yg garang sbb harap2 xkena marah dah..huhu

SpEkmATaKu said...

erm xpe2 bgtau jah klu dpt result ok for test BI cik mirah kasik pencil kbox baru hehe...

wah pandai jgk budak ni..nk amek ati yek hehe..

PenMerah said...

to ain
terima kasih atas pujian

to comot
yg tensionnye dia x nak g sekolah takut kena marah

to cik mirah
ok tu brape...muhammad pun nak jugak. Untuk muhammad x payahlah letak syarat yg ketat sngat. SSiang dia tiap2 ari kena marah ngan mak dia sbb malas blajar. to motivate dia...
so sediakan 2 pencil box, balut cantik2...ok
Aman x nak sbb dia kata x boleh buat sgat

So far Khadeeja dpat A utk Bm, Aman dpt A utk Bm dan Science.

SpEkmATaKu said...

insyAllah mmp tuk di sediakn hehe
dpt ok la ... B kaa... jgn D n C sudah hehe...

ibuayu said...

anak ni lebih dengar cakap cikgu walaupun ibu dia sendiri cikgukan

PenMerah said...

to ibuayu
terima kasih kerana sudi mampir ke blog saya

arosza said...

ha3..mcm ank buah sy la kak..
klakarla diorg ni..
tp xpelah kak..ada inisiatif nk buang smpah.dh besar nnti thula diorg berfkir..bijak tu..=)