Saturday, April 25, 2009

Cerita Cik Silah dan pak cik teksi

Cik silah adikku yg mengajar kat segamat call, nak turun pasir gudang. Tapi problem dia, susah nak dapatkan teksi. Kawannya yg berkereta semua balik kampung.Aku cakap apa susah ,call je teksi .

So dia pun call lah pakcik teksi ni. On the way nak gi stesen bas dia mintak pakcik teksi berhenti kat stesen minyak, nak keluar duit. Baru dapat gaji.....semasa dalam teksi pakcik tu ceritalah macamana susahnye dia cari makan dgn bawak teksi. Berhari2 tak balik rumah. Adikku ini berkata dalam hati mesti dia charge mahal ni. Sbb teksi kat segamat mahal. Ari tu katenye g pasar malam yang jaraknye dekat je kat sekolah RM 15, kalau mintak singgah mana2 tambah charge Rm 2.

Adikku agak ni mesti dia charge RM30 kot. Sampai kat stesen bas dia tanye pakcik teksi tu berapa harga.Pakcik tu cakap 5. Adikku pun bagi note 50. Pakcik tu tanye pasal besar sangat duit. Adikku tanye berapa sebenarnye. Pakcik tu jawab Rm5.

Adikku benar2 teruja. Secara spontan dia cakap tak pe lah pakcik, KEEP THE CHANGE.

Mase cik silah cerita kat aku dalam kereta masa aku g ambik dia kat stesen bas Larkin, secara spontan keluar dari mulut ku HAAAAA.......MUNG BERI 50 RINGGIT KAT PAK CIK TEKSI TUU.......(tu adalah kata2 yg keluar secara spontan dari mulut seorang kakak yg imannye dah makin nipis)

Ini jawapan dari adikku....TAK PE LAH....NIAT SEDEKAH.ARI NI AMBE DAH SEDEKAH 50 RINGGIT. ......(baik adik aku ni......untung ma dapat anak yg baik macam silah)

Dalam hati astargfirullah....ape lah aku ni .betul cakap silah tu.Nak bagi RM50 kat orang pun sayang.Kan Allah dah janji apa yg kita sedekahkan akan dibalas 10 kali. Sebenarnye apa yg kita sedekahkan itulah simpanan kita yg sebenarnye.Yg kat dalam bank tu...kalau kita mati, tak bawak pun. Yg tinggal kat dunia ni yg berebut nak kan duit kita...Kita kat kubur tak bawak ape2.

Suami ku mencelah, "Apalah amalan pakcik tu ye .....sampai Allah bagi rezeki kat dia tak semena2 dapat RM50 dari cik silah. Tu..mesti balasan 10 kali kebaikan yg dia buat. Nampak tak macamana Allah gerakkan hati mung untuk bagi pakcik tu . Tindakan secara reflek(secara spontan)...."

Seperti yang telah dijanjikan hari tu cik silah belanja kami kat KFC. Itu memang niatnye nak belanja bila dapat first gaji katenye.


TERIMA KASIH CIK SILAH. Ari ni aje dah lebih seratus cik silah bersedekah. Semoga cik silah dimurahkan rezeki.

Hari ahad kami sekeluarga antar cik silah n keta barunye ke segamat.Malam tu dia sms kat aku pakcik teksi tu call dia bertanyekan dah sampai belum dari pasir gudang...hehe...

Semoga cik silah heppi dgn keta baru.....

8 comments:

ain said...

pemurahnya adik akak. Insyaallah rezekinya akan makin bertambah. Pak cik teksi tu sampai call tanya adik akak dh sampai ke lum sbb rasa sgt2 berterima kasih. betul le kata pepatah org berbudi kita berbahasa!
Kita sedekah sikit, Allah akan lipat gandakan rezeki tu nanti.Insyaallah.

ima said...

baiknaya hati cik silah ni...jangan2 dah terpikat kat pak cik teksi tu kot...hehehe

PenMerah said...

to ain & ima
Doakan dia dapat husband yg baik, still single tu...

ima said...

perempuan yang baik akan mendapat suami yg baik juga...

insyaallah,cik silah pun akan dapat suami yang baik and still single...

stu_comot said...

cik silah samela cm cik mirah..due2 baik..

SpEkmATaKu said...

cik silah mmg baik ati n_n...
alamak xaci ny makan KFC..
mau jgk hehe

PenMerah said...

cik mirah
tak pe-takpe. Nanti bila mu dah keje dapat gaji adda tolong belikan kete n mu belanja we all makan kfc

stu_comot
samelah ngan kekawan cik mirah pun baik2

Brother Nomo said...

Assalamualaikum dan selamat pagi..

cara mudah utk.mendapat duit..click shj
jUST cLICK >>>> http://YouthToEarn.com/?ref=82549

Get Xtra cash $$$$$ USd...its easy 123