Tuesday, June 16, 2009

Hari pertama yang menensionkan.....

Langkah ku ke sekolah selepas 2 minggu cuti agak ,longlai...
Tak de mood betul..
Member semua bertanyakan soalan sama
"kak ju, sampai hari apa dari terengganu....?
Tension...tension..

Walaupun mood belum datang, sebagai guru kena cover line.......
Kuatkan semangat..
Masuk kelas 3 Bestari ,aku zikir banyak2...
untuk pulihkan mood aku.

Mengurut dada aku, melihatkan gelagat pelajar2 aku ni...
Rase nak menangis pun ade
Langsung tak nak belajar, tak bawak buku latihan,bercerita ....
Bila aku explain kat white board terpaksalah aku mencari mata2 yg sudi melihat apa yg aku ajar kat depan....
Dengan muka slamba...langsung x de perasaan
Itulah cabaran aku..
mengajar pelajar yg tak nak belajar..
seolah2 aku ni cuba nak menyuap, tapi mereka langsung tak mau bukak mulut..
macamana...

Yang paling menensionkan....
Mereka tak nak belajar, kita yang kena menjawab dgn pengetua/PK
kenape peratus merosot...
Kena bentangkan tindakan yg perlu dibuat..

Pening,pening......






8 comments:

AZANI said...

Assalamualaikum ,Selamat Pagi Cikgu.
Permulaan nya selalu gitu,nanti lancarlah kan perjalanan urusan.

ain said...

aduss...nasib baik saya tak jd cikgi!

SpEkmATaKu said...

yup i noe how u feel n bakal tahu..
btol2..dh la bukan salah kite..
kite gaks nnt y kena jwb huhu..
anywy bersabar la okies..ganbate..ganbate...

ima said...

cuti tension...masuk sek pun tension...simpati kat ju,apa2pun banyakkan bersabar...

PenMerah said...

to en azani
memang betul tu....ni baru gear 1

to ain
yang memeningkan cikgu2 pelajar2 (sekolah kami) sekarang makin hari makin malas, makin kuat main, tak nak belajar.....
budak tak nak belajar, cikgu yang terpaksa pikul kesalahan itu...
Sekolah dah tetapkan peratus lulus berapa, by hook or by crook cikgu kena capai target

GigiPalsu said...
This comment has been removed by the author.
PenMerah said...

to ima
melihatkan gelagat mereka ,keluar juga ayat laser dan berapi dari mulut comel ini.Tu dah kira x leh tahan.Bayangkan mereka boleh shuffle dalam kelas masa saya ajar meja ke meja.Lastnye terpaksa cikgunye dok depan, awasi mereka jgn bergerak dari tempat masing2. Masa tu suara cam tarzan, marahkan yg degil2 yg x faham bahasa suruh buat latihan..
Ayat kena power...

to mirah
hanya jauhari kenal manikam.Sesuai tak perumpamaan ini. Hanya guru yg tahu penderitaan guru

stu_comot said...

sedey kan akak?bile kite sguh2 nk tgk bebudak pandai, tp dorang wat xkisah je..